Planeringstips inför din flytt

Planera flyttenPlaneringen av flytten är a och o för att allt ska gå smidigt både för dig och för flyttfirman du anlitar. Vi har här lagt upp lite tips på hur du kan planera tiden innan flytten, saker att tänka på mm.

30 dagar kvar 

Beställ flytthjälp från någon seriös flyttfirma, kom ihåg att fredagar samt månadsskiften snabbt blir fullbokade. Vid behov beställ även kartonger, en kartong per m² brukar gå åt i ett normalmöblerat bohag. Beställ hellre för många än för få. Vi föredrar att ni använder riktiga flyttkartonger, de är optimerade i både hållfasthet och har logistiskt optimala mått. Även makulatur (silkespapper till glas och porslin), bubbelplast och tejp (som är skonsam mot dina möbler) finns att beställa. 

14 dagar kvar 

Idag är det lämpligt att du skaffar kartonger, dessa kan ni köpa på tex www.flyttbutik.se eller på Ikea dock så är dom oftast sämre kvalite än flyttbutiken samt flyttfirmorna har cirka har du beställt det från ditt flyttföretag borde du få dem levererade nu. Du kan redan nu börja småpacka litet. 

8 dagar kvar 

Anmäl adressändring till post, banker, försäkringsbolag, skattemyndigheterna, tidningar mm. Tel adressändringen 020-979899 eller hemsida: http://www.adressandring.se/ 

7 dagar kvar 

Beställ flytt av telefonen. 

6 dagar kvar 

Gå igenom vind, källare, garage, förråd mm och sortera. Packa så mycket som möjligt i riktiga flyttkartonger. 

5 dagar kvar 

Samla ihop alla småsaker av större värden som smycken, bankböcker, värdehandlingar mm. Dessa saker tar du med i ditt eget handbagage under flyttdagen. 

4 dagar kvar 

Ägna dagen åt att skriva och posta flyttkort till släkt och vänner. 

3 dagar kvar 

Packa kläder, böcker och annat som du inte behöver under den närmaste tiden. 

Ta ned lösa hylldelar  Fyll upp halva kartongen med böcker och resten med sängkläder eller dyl.  Rulla ihop mattor och knyt ihop. 
Ta ned lösa hylldelar, stapla dem och linda med snöre eller helst med flyttejp eller sträckfilm.  Fyll upp halva kartongen med böcker och resten med sängkläder kuddar eller dylikt. Fyll ALDRIG en kartong med bara böcker, det är dem inte konstruerade för.  Rulla ihop mattor och bäddmadrasser och knyt om dem med snöre. Även andra långa föremål som skidor, gardinstänger m.m kan buntas och snöras. 

  

  

2 dagar kvar 

Gå igenom köksredskapen, packa porslin och glas (Vi rekomenderar att ni anlitar packmästare). Rengör hyllor och skåp. Plocka ner gardiner 

Så här staplar du porslin  Stapla kartonger tre och tre på höjden. 
Porslin skall staplas på högkant med makulatur emellan.
Glasen skall läggas ned inslagna i makulatur. 
Stapla alla kartonger tre och tre på höjden. Gärna med den tyngsta kartongen överst. 

1 dag kvar 

Rulla ihop mattor. Samla in nycklar till gamla bostaden och se till att du har nyckel till den nya bostaden. 

Flyttdagen 

Samla ihop saker som kommer att vara nödvändiga direkt i den nya bostaden, toalettartiklar, sängkläder m.m. Packa sakerna i kartonger som du kan ta med dig själv i bilen. Ett alternativ är att du märker upp dessa kartonger extra tydligt och ber flyttpersonalen att packa in dem sist.

Så här får du en lyckad flytt med flyttfirman 

Planera allt innan flyttfirman anländer till dig, ha nycklar redo till nya bostaden, förbered plats för flyttbilen. Bemöt flyttfirman med ett glatt leende och stressa inte för tänk på att flyttfirman gör detta dagligen. Fråga gärna flyttfirman som är hos dig om det är något du undrar över, planera dock inga tilläggsarbeten men dom som är hos er och flyttar utan vänd er då i stälet till deras kontor. Säger flyttfirman att om vi gör så här så kommer det att gå snabbare så lyssna på dom men glöm inte att fråga om extrakostnader. Ta en liten paus med flyttkillarna/tjejerna på plats det livar oftast upp stämmningen och det är trevligt framförallt.