Anlita en riktig flyttfirma, läs varför

–      Ful firmorna ljuger. De säger att det tar tre timmar, i själva verket tar det tolv timmar och kostar det tredubbla. Har du inte svart på vitt är det bara att betala och se glad ut, säger  Jens Andersson  som via sin portal flyttkonsumenter.se försöker städa upp i flytträsket.

Det händer ganska ofta att människor gråtande ringer honom för att firman de anlitat inte dykt upp.

–       Skojarna äger inte egna bilar och när de inte lyckas hitta en bil att hyra på bensinmacken skiter de bara i jobbet och dyker inte upp, säger Joakim Anderson som berättar att skojarna bara blir skickligare.

–       Folk föreställer sig att skojarna är ölgubbar som tar sig en pilsner på morgonen. Men de existerar inte längre. Skojarna ser trevliga ut, som vanligt folk. Det har även börjat dyka upp tjejer. De duktiga på att ta hand om kunder och bättre på att organisera.

För att slippa bli lurad måste du lägga ned lite tid på att hitta ett ärligt företag. Börja med att be om offerter från flera firmor. Med hjälp av firmornas organisationsnummer kan du enkelt kolla upp dem hos olika myndigheter.

Firma Buffel & Båg känner du igen på att de försöker undvika att uppge sitt företags organisationsnummer ”(jag har det inte på mig just nu”). De går bara att nå på mobil och efter din flytt skaffar de ett nytt kontantkort.

– Då kan Pelle som fått sina möbler förstörda inte få tag på dem.
Enklaste sättet att undvika skojare är strunta i Blocket och sortera bort alla som vill ha kontant betalning. Alla seriösa firmor har kortterminaler så att du kan betala med kort.

–       Det är år 2013, varför ska du betala tiotusentals kronor kontant? Jo, för att flyttfirman vill ha svarta pengar. Om ingen gick med på att betala kontant skulle branschen snabbt städas upp.

Du känner också igen ett oseriöst företag på det låga timpriset; 400-700 kronor i timmen. Det är omöjligt att driva ett företag lagligt med ett sådant timpris. Den billiga timpenningen kan dessutom bli en dyr slutnota om det dyker upp två personer i en skåpbil på flyttdagen.

–       Man ska inte stirra sig blind på prislappen, det är dyrt att anlita billigt, säger Joakim Andersson.

Firma Ruffel & Båg fuskar med allt. Du kanske inte bryr dig om de inte betalar skatt. Men vad säger du om att firman inte har giltiga transporttillstånd och försäkringar? Då kan du få betala böter och riskerar att bli utan ersättning när möbler försvinner eller går sönder.

– Det finns till och med falska firmor från öststaterna som försvinner med hela bohaget, berättar Joakim Andersson.

Men vad ska en vit flytt av ett seriöst företag kosta? Säg att du bor en trappa upp på 70 kvadratmeter, det motsvarar ett bohag på 20-25 kubikmeter. Du ska flytta en mil och packar allt själv.

– En vit flytt kostar då cirka 7 500-9 000 kronor. Firmor som jobbar svart ger dig ett pris på hälften, cirka 3 000-5 000, säger Joakim Andersson.

Den som vill få kontroll på kostnaderna brukar be om fast pris. Joakim Andersson har ett annat tips.

– Om du har ett fast pris på 20 000, men flytten bara tar tre timmar, då känner du dig rätt rökt. Därför är max- eller takpris bättre. Då kan flytten inte kosta mer än maxpriset, men bli billigare om den tar kortare tid.

Ju mer detaljerad information du ger, desto exaktare kan flyttfirman uppskatta priset. Ligger din bostad lättillgängligt? Ska några speciellt tunga saker, som pianon, flyttas? Vilken inredningsstil har du? Det är många kartongers skillnad på ett minimalistiskt och maximalistiskt hem. Till och med ålder och kön spelar roll.
– Det finns ett skämt i flyttsvängen. Så fort en kund har passerat 50 ska man vara försiktig, då sparar folk på allt. De kan ha hela serviser av syltburkar.

Skilsmässor är en annan flyttgubbshistoria. Firmorna vill gärna veta vem det är som ska flytta, hustrun eller mannen.

– Är det mannen vet man att det bara behövs en liten bil. Han brukar få tv:n och en bäddmadrass, medan tjejen tar resten.

Den som har råd ska fundera på att hyra in proffs för att packa också, tycker han. Det kostar 4 000 till 7000 kronor för ett hem. Du kan också packa en del själv, och överlämna det besvärliga, som porslin, till proffsen.

– Det är värt varje öre. Då är du fullt försäkrad. Det är du inte om du packar själv. Jag ryser när jag tänker på hur folk packar sitt finporslin.

När du och flyttfirman har kommit överens ska du be om att få en flyttbekräftelse. På den ska det framgå vilken tid flytten ska ske, till vilket pris, inklusive moms, och företagets organisationsnummer.

Totalt kostar en tvåbarnsfamiljs flytt från 100 kvadratmeter cirka 20 000 kronor. Det är inklusive packning, kartonger, buss/lastbil, två tre gubbar, städning och kringkostnader som adressändring och flytt av teleabonnemang.

– Fråga flyttfirman om du kan få dela upp kostnaden i två delbetalningar, tipsar Joakim. Det blir som ett räntefritt lån. Det krävs oftast att du har en viss årsinkomst, ungefär som när du tar ett banklån.

Men, säger du: Det kostar ju bara några tusenlappar att hyra en flyttbuss fixa banankartonger och kalla in polarna. Det är både billigt, snabbt och … ganska stökigt.

–       Jag avråder. Det blir oftast problem som onda ryggar och saker som går sönder. Det är bara att be en stilla bön att det inte blir personskador också.

Budgetflytten har också en dold kostnad som få tar med i beräkningen; varje semesterdag som du tar ut kostar 2500-3500 kronor.

–       Det blir inte billigare om du tänker efter. Och har du otur kanske dina kompisar ska flytta själva sedan. Så kul är det inte att åka runt och flytta på helgerna.

Firma Ruffel & Båg:

 • Annonserar på Blocket, Offerta, eller någon annan sida för flytt (undvik dom).
 • Saknar kontor, fast telefon, visitkort och egna bilar.
 • Säger att flytten bara tar ett par tre timmar.
 • Ger dig en offert på under tusenlappen per timme.
 • Tar bara kontanter.
 • Finns inte registrerade hos myndigheter.
 • Har skatteskulder eller betalar låga arbetsgivaravgifter.
 • Vill inte uppge organisationsnummer.
 • Påstår felaktigt att du kan få rot- eller rutavdrag för flytt.
 • Tar betalt för att söka rut-avdrag åt dig (det ska de sköta ändå).
 • Prackar på dig ”tilläggsförsäkringar”. Sådana finns inte, försäkring ska ingå.

Så får du en schysst flytt

 • Leta bland firmor som har webbsajt, adress och fast telefon.
 • Fråga efter organisationsnummer och be om försäkringsbrev.
 • Ring Skatteverket 0771-567 567 och fråga om F-skatt, arbetsgivaravgifter, antal anställda och skatteskulder.
 • Ring Kronofogden på 0771-73 73 00 och fråga om konkurser.
 • Ring Trafikverket och fråga om företaget har trafiktillstånd.
 • Betala bara med kort eller faktura eller kontant i vissa fall.
 • Fråga om priset är inklusive eller exklusive moms.
 • Vita företag tar 1000-1200 kr/tim för två man och en möbelbuss/lastbil.
 • Fråga hur många personer firman skickar och hur stor flyttbilen är.
 • Fråga efter fast pris, tak eller maxpris.
 • Fråga om flyttkartonger ingår, det brukar de.
 • Be om en skriftlig flyttbekräftelse.

Så lång tid tar flytten

1 rok (15-30 kvm) 3-5 timmar

2 rok (30-50 kvm) 5-7 timmar

3 rok (50-75 kvm) 7-9 timmar

4 rok (75-90) 8-10  timmar

Villa (100-140 kvm) 8-11 timmar

Så mycket kostar flyttstädningen

60-70 kvm: 1500-2500 kr efter rut-avdrag

80-100 kvm: 3000-4500  kr

120 kvm: 3500-5500 kr

Så mycket kostar flytten för en tvåbarnsfamilj på 100 kvadratmeter:

Kompisflytt

Kartonger och emballage 1000 kr

Flyttbil 2500 kr/dygnshyra
Öl 200 kronor.
Pizzor 300 kronor

Totalsumma: 4000 kronor

Plus kostnad för uttagna semesterdagar: Cirka 2500-3500 kr per person och dag.

Flytt med en seriös flyttfirma

Två flyttgubbar och en möbelbuss 1000-1100 kr/tim.
Tre flyttgubbar 1300-1600 kr/tim.
Fyra flyttgubbar 1500-1800 kr/tim.
Total kostnad: 7500-12 000 kr.

Pris packning 4 000-7 000 kr
Pris flyttstädning 1500-3000 kr

Total kostnad: 15 000-20 000 kr exkl RUT avdrag

 

5 tips till dig som skall anlita flyttfirma

 1. Börja med att begära ett organisationsnummer som är en länk till alla register som är nödvändiga för att kontrollera flyttföretaget ni tänkt anlita vårt nr är t.ex. 555599-9999 (påhittat) och vill dom inte ge er det dra öronen till er direkt.
 2. Priset som ni får på bilar och personal om offerten avser tre man och en bil inklusive chauffören så bör priset inte ligga på under 1300-1600:-/per timme.
 3. Kolla företagets omsättning gentemot personalkostnaderna på företag  som har under 40% i personalkostnader samt inga anställda hur gör dom?
 4. När flyttfirman väljer att endast skriva i sin offert eller flyttbekräftelse att betalningen endast är kontant så fråga varför för vi lever på 2000 talet och kortterminaler finns överallt så är det konstigt att en del flyttfirmor inte kan erbjuda detta och av någon konstig anledning så brukar ofta dom flyttföretagen ha ett väldigt lågt pris.
 5. Undvik portaler som lockar er kunder med en fråga flera svar och kontrollerade flyttföretag osv. för det enda som dom har kontrollerat är f-skatt och skuldsaldo inga försäkringar eller tillstånd.

Tipsiga flyttsajter

När du sålt det du kan på Blocket, kan du ge bort eller resten till vänner och bekanta.

Beräkna flyttgods och kartonger på www.flyttsidan.se.

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.