Intressant artikel om flyttfirmor.

Mindre råstyrka och fler hjälpmedel. Flyttbranschen har förnyats men knappast förändrats. Sydsvenskan tittar på vilka trender som flyttat in i flyttbranschen.

1. Jakten ökar på svarta flyttfirmor

Flyttbranschen är inte någon bransch för den som vill tjäna stora pengar. Vinstmarginalerna ligger sällan på mer än ett par procent.

Anledningen är hård konkurrens och låga startskostnader, men också utbrett svartarbete. Något som till viss del beror på att en stor andel av betalningarna sker kontant och att flytthjälp inte räknas som hushållsnära tjänst.

En trend de senaste åren har varit att myndigheterna intensifierat jakten på svarta flyttfirmor.
2. Miljöcertifiering efterfrågas

En trend som ännu inte slagit igenom fullt ut är miljötanken. En del större företag, kommuner och statliga myndigheter har börjat efterfråga flyttfirmor med miljöcertifiering. Men de bränslesnåla ­bilarna har ännu inte blivit flyttgubbarnas vanligaste transport­medel. Det är alltjämt priset som framförallt avgör vilken flyttfirma vi väljer.
Det flyttas till städerna

3Flyttbranschen trivs bäst när ­ekonomin går på högvarv eller faller tillbaka. I högkonjunktur vill många ­flytta till större boenden ­eller kontor medan flytt­lassen i lågkonjunktur går åt andra hållet.

I mellanläget som vi befinner oss i nu är det mindre att göra. De statliga myndigheternas jätte­flyttar ut i landet har också avtagit på senare år.

En trend som har hållit i sig länge är dock att de flesta flyttlassen går från landsbygden till de större städerna.
Magasineringen minskar

4Större flyttfirmor erbjuder magasinering av möbler och liknande. Idag väljer färre företag och privatpersoner att magasinera sina ­möbler. Slit och slängkulturen gör att färre gamla möbler sparas. Magasineringen utgör en allt mindre del av de flesta flyttfirmors affär.
Datorn räknar ut antalet flyttbilar

5Hydrauliska lyftvagnar och möbelhissar är nya hjälpmedel i flyttbranschen. Råstyrka är inte längre lika viktigt som förr.

En annan trend är att de större firmorna som genomför företagsflyttar börjat göra beräkningar på datorn. Vid besiktningen inför en större flytt räknas den ­totala volymen ut på datorn för att sedan skicka ut precis lagom mängd flyttbilar.

Men vad gäller de klassiska flyttlådorna så ser de ut att bli kvar länge än.
Blocket förenklar för nya aktörer

6Internet och då framförallt annonssajten blocket har gjort det lättare för nya lyftglada personer att slå sig in i branschen. I och med att det är lättare för privatpersoner att hitta en nystartad flyttfirma idag ploppar allt fler nya halvprofessionella flyttare upp. En del mellanstora firmor samarbetar för att kunna agera rikstäckande.

No votes yet.
Vänligen vänta...

Dela:

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter