Rut & Rot ej avdragsgillt på flyttjänster.

Trots att en del flyttföretag säger att det finns rutavdrag på flyttjänster så stämmer det inte. Läs ett mail från Erik på skatteverket nedan.

Hej!

Här kommer en kort beskrivning över vad som gäller för skattereduktion gällande flyttkostnader/flytthjälp.

 

 

Skattereduktion för utgift för och förmån av husarbete kan medges fysisk person som vid beskattningsårets utgång har fyllt 18 år och som är obegränsat skattskyldig under någon del av beskattningsåret.

Hushållsarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde. En grund förutsättning för att skattereduktion för husarbete ska kunna medges är att arbetet är utfört i eller i nära anslutning till en bostad som den sökande helt eller delvis nyttjar för bostadsändamål.

 

Till städ- och rengöringsarbete som utförs i bostaden och som ger rätt till skattereduktion räknas till exempel städning, diskning och fönsterputsning samt annat rengöringsarbete som inte kräver specialistutbildning och som normalt utförs i en privatbostad. Flyttstädning och inflyttningsstädning i ny bostad är sådant arbete som kan ge skattereduktion.

Skattereduktion medges inte för Flytthjälp/flyttkostnader. I detta ingår exempelvis nedpackning i flyttlådor, transport av möbler/husgeråd samt uppackning. Utan det är som sagt endast kostnad för flyttstädning som man kan få skattereduktion för.

 

För mer information se Skatteverkets information om skattereduktion för hushållsarbete

http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2008/meddelanden2008/skvm20083.5.19b9f599116a9e8ef36800030732.html

Med vänliga hälsningar

Erik XXXX(Efternamnet bortplockat av oss på flyttkonsumenter)

Skattehandläggare Husarbete

No votes yet.
Vänligen vänta...

Dela:

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 omdömen om “Rut & Rot ej avdragsgillt på flyttjänster.

 1. Hej!
  Vi är överens om att det är ett stort problem inom flyttbranschen.
  Vi försöker att förklara till våra kunder att det är olagligt att dra RUT på flytthjälp.
  Men ändå väljer många att ta hjälp av flyttföretag som utför RUT på flytthjälp pga priset är mycket lägre då. Det är störst problem hos städföretag som även erbjuder flytthjälp. De är dem som drar RUT på både flytt-och städhjälp.

  Svara
  • Hittade denna länk då jag som VD för ett fönsterputsföretag som även utför flyttstädning ville se om det var ok att debitera tid för nedpackning i kartonger med RUT. Eftersom det inte är ok blir det bara RUT på städningen så alla ”städföretag” fuskar inte…

   Svara
 2. Tack för att detta om rutavdraget kommer upp till ytan.Vi får då och då förfrågningar om att om vi inte kan”flytta” över en del av flyttkostnaden till flyttstädningskostnaden istället,för att på så sätt utnyttja rutavdrag på själva flytten.Detta är självklart INGET vi gör eftersom vi då försätter både oss själva och kunden i en situation där en olaglig handling begås.Tydligen begår många andra flyttföretag denna brottsliga handling till sina kunder tyvärr.Vi tror på mottot att ärlighet varar längst och hoppas och tror på att myndigheter undersöker detta och bestraffar dom som fuskar så att branschen saneras på flyttfirmor som lurar staten dvs skattebetalarna på pengar.Däremot kan man ju faktiskt undra över varför inte även flytt ingår i rutavdrag?

  Svara
 3. Vi på flyttkonsumenter är mycket glada över att tidningar börjat skriva om fusket i flyttbranschen. Läs detta reportage som tidningen ETC skrivit. Vi tackar tidningen samt Jonna Sima för det otroliga arbete du lagt ner på att få fram den informationen som du fått fram. Än en gång läs detta avslöjande reportage.

  Svara
 4. Frågade en del flyttbolag om en offert. Fick olika offerter en hel del med rutavdrag dock valde vi att inte anlita något sådant företag men vi gjorde en del kontroller innan vi bestämde oss för en flyttfirma i Stockholm. Och jag rekommenderar alla som skall flytta att gå på allt annat än priset.

  Svara

Fler nyheter