Läs en intressant artikel från Moveria

Stora skillnader i pris hos flyttfirmorna (Källa Moveria)

Funderar du på ta hjälp med flytten? Var noga med vilka du anlitar.En undersökning som flyttportalen moveria gjort visar på stora skillnader i pris hos olika flyttfirmor.

Det var i oktober 2014 som moveria skickade ut en förfrågan via fem olika jämförelsesajter för att få offerter på flytthjälp. Flyttlasset skulle gå från en tvåa på 40 kvadratmeter på andra våningen till en lika stor lägenhet på tredje våningen i en annan del av staden. Ingen av lägenheterna låg i hus med hiss, vilket skulle innebära en hel del bärande. Resan var kort – de två lägenheterna låg bara tio kilometer ifrån varandra.

Offert från firma utan tillstånd

Trots att vi lämnade samma offertunderlag på alla jämförelsesajter, var prisskillnaderna stora. Av de tolv flyttfirmor som hörde av sig med offerter erbjöd drygt hälften paketpris, som mest skiljde det nästan 4 000 kronor.

Den billigaste flyttfirman bedömde att flytten bara skulle ta totalt två timmar från dörr till dörr med två man och en bil och erbjöd ett totalpris på 1 900 kronor. Den dyraste firman gjorde bedömningen att samma flytt skulle kosta 5 800 kronor och kräva tre man och en bil. Hur lång tid flytten skulle ta framgick inte av offerten.

De flesta offerter för paketpris var på mellan 4 500 och 5 000 kronor. Ett par av flyttfirmorna erbjöd ett kostnadsfritt hembesök för att bedöma storleken på bohaget och utifrån det ge ett exakt pris.

I en av offerterna ingick gratis lån av flyttkartonger.

De allra flesta flyttfirmor erbjöd, förutom ett fast pris, offerter per timme. Även där var prisskillnaderna stora. Medan den billigaste firman tog 480 kronor/timme för två man och en lastbil, tog den dyraste 995 kronor/timme.

När vi kollade upp den firma som erbjöd det lägsta priset visade det sig att firman saknade trafiktillstånd, något som krävs för att få bedriva flyttfirma.

 

 Stor skillnad på antal offerter

Sajter som erbjuder offerter från flera företag blir allt vanligare inom flyttbranschen. Moveria valde att testa fem av de största.

När det gäller användarvänlighet och de uppgifter som kunden ska fylla i var det inga större skillnader mellan de olika sajterna. Det tog bara några minuter att fylla i formulären och de krävde ungefär samma typ av information. Och svaren kom snabbt. Redan efter en timme landade de första offerterna i inboxen.

Bäst av jämförelsesajterna var flyttlistan.se där alla offerter samlades i ett formulär och fylldes på allt eftersom fler offerter kom in. flyttlistan var också den sajt som vi fick in flest offerter ifrån, åtta stycken. Från två av sajterna kom bara två offerter.

 

Ingen garanti för seriösa svar

Fördelen med att använda jämförelsesajterna är att man snabbt kan få offerter från flera flyttfirmor. Samtidigt är det inte alltid en garanti för att man får seriösa svar.

Det menar Gunnar Gudmundsson, förbundssekreterare på Sveriges Möbeltransportörers förbund (SMF), en av de branschorganisationer som finns för flyttfirmor.

– De här sajterna tar inget ansvar för att de flyttfirmor som är anslutna är seriösa. Det är bara ett enkelt sätt att försöka tjäna pengar. Vem som helst kan starta en hemsida och skriva vad man vill. Det jag hör från våra medlemmar är att det sällan ger några uppdrag och att många därför inte längre bryr sig om att svara på offertförfrågningar.

För att en flyttfirma ska få vara medlem hos SMF krävs att man är certifierad enligt förbundets branschstandard. Det innebär bland annat att man ska följande gällande lagstiftning, ha ansvarsförsäkring, vara medlem i Sveriges Åkeriföretag och ha F-skatt och trafiktillstånd.

– Att en flyttfirma är ansluten hos oss är en kvalitetsgaranti. Vi ställer hårda krav på våra medlemmar och de följs upp i en revision vartannat år, säger Gunnar Gudmundsson.

För den flyttfirma som vill ansluta sig till en jämförelsesajt är kraven inte alltid lika hårda. Medan en del kollar både F-skatt, momsregistrering och skulder hos kronofogden, nöjer sig andra med att företaget har trafiktillstånd.

 

Kolla upp flyttföretaget innan du bestämmer dig

Gunnar Gudmundsson tycker att den som vill anlita en flyttfirma istället ska höra av sig direkt till företaget. Och gärna kolla med några olika innan man bestämmer sig.

Priserna för en flytt kan variera mycket.

– Om du får en offert som är för bra för att vara sann så är den ofta det. Det finns mycket fiffel och båg i den här branschen och många firmor som inte är seriösa. Det enda som behövs för att starta är ju en bil.

Förutom priset, tycker Gunnar Gudmundsson att man ska vara vaksam på om firman erbjuder rutavdrag på flyttkostnaderna.

– Det får man ju inte. Däremot kan man få det på flyttstädningen, säger han.

För den som själv vill kolla upp hur pålitlig en flyttfirma är finns några enkla kontrollpunkter. Att firman har trafiktillstånd, försäkringar, är registrerad hos Skatteverket och ansluten till någon av branschorganisationerna är en bra start.

Gunnar Gudmundsson tycker också att den personliga kontakten är viktigt.

– Bemötandet säger ofta mycket om hur seriöst ett företag är. Sen är det ju aldrig fel att kolla med sin egen bekantskapskrets om någon där anlitat någon flyttfirma de kan rekommendera.

 

Nätet bidrar till ojämn konkurrens

En annan som har lång erfarenhet av flyttbranschen är Joakim Håkansson på flyttföretaget A-J Express-Service AB , som har verksamhet i Uppsala och Sollentuna. Han tycker att konkurrensen de senaste åren blivit väldigt ojämn, inte minst på grund av att det är så enkelt att marknadsföra sig på nätet. – På Blocket kan vem som helst lägga ut en annons och en bild på en lastbil trots att de varken har bil eller företag.

Joakim Håkansson är, precis som Gunnar Gudmundsson, också skeptisk till jämförelsesajterna.

– En del kollar bara att man har F-skattsedel och inga skulder. Men egentligen krävs det mer än så för att få köra flyttar. Som flyttfirma måste du ha både försäkringar och trafiktillstånd.

Joakim Håkansson håller med om att man som kund alltid själv ska kolla upp det företag man funderar på att anlita, oavsett om man hittat det på egen hand eller via någon av jämförelsesajterna.

Men vad är då egentligen rimligt att betala för en flytt?

– En rimlig timpeng för tre man och bil ligger någonstans mellan 1 300 och 1 500 kronor. Vill man göra det rätt kan det inte kosta mindre än så, då fuskas det någonstans. Det finns ingen som springer runt och bär möbler bara för att det är roligt, säger han.

För den som ändå kan få ihop ett gäng schyssta och hyggligt starka vänner, finns det mycket pengar att spara på att skippa flyttfirman och genomföra flytten på egen hand. Att hyra en stor lastbil ett dygn på till exempel Statoil eller OK/Q8 kostar cirka 1 400 kronor plus bensin. Då blir det mycket pengar över till flyttpizza.

Faktaruta 1: Tips & råd när du ska flytta

Det är många saker som ska fixas när man flyttar. Se till att i god tid göra en budget för din flytt så slipper du en massa onödiga kostnader. Här är några saker som är bra att tänka på.

Flyttfirma

Ska du anlita flyttfirma eller sköta flytten med hjälp av släkt och vänner? Om du anlitar en flyttfirma är det lönsamt att ta in flera offerter och jämföra priser och avtal.

Flyttstädning Ska du anlita hjälp eller städa själv? Om du anlitar en städfirma, ta in flera offerter och jämför priser och avtal.

Flyttbil Behöver du hyra flyttbil? Eller släp, om du har dragkrok på din bil? Lätta lastbilar får köras med B-körkort men om du behöver en större bil kan du också behöva en chaufför med C-körkort. Jämför priserna hos olika uthyrare. Tänk också på att det ofta är billigare att hyra bil i veckorna än på helgerna.

Magasinering Får inte allt plats i flytten, behöver du magasinera? Ta in flera offerter från flera magasineringsföretag, jämför priser och avtal.

Flyttkartonger Behöver du köpa eller hyra flyttkartonger, förpackningsmaterial och verktyg? Många av sakerna kan hyras eller köpas från flyttfirmor och i vissa fall magasineringsföretag, andra kan du köpa på till exempel byggvaruhus eller varuhus. Jämför priser, men tänk också på kvalitet.

Nya inköp Behövs komplettering av till exempel möbler eller annat till nya bostaden? Fundera på om det finns saker som kan vänta, kan du låna eller köpa begagnat.

Oförutsedda utgifter Behöver bostaden du flyttar ut från repareras? Vid flyttbesiktningen kan skador som du har orsakat framträda och du kan bli ersättningsskyldig för dessa.

Faktaruta 2: Många tvister slutar i Allmänna reklamationsnämnden

Att flyttfirman och den som flyttar inte kommer överens är vanligt.

För att undvika det gjorde Konsumentverket och flyttbranschen för fyra år sedan en överenskommelse om vilka regler som gäller.

I Bohag 2010, allmänna bestämmelser för bolagsflyttning, definieras vem som har ansvar och vilket skydd man har som konsument.

På sin webbsida rekommenderar Konsumentverket att man alltid anlitar en firma som tillämpar Bohag 2010.

Trots det slutar många flyttar i Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Under perioden 1 januari till 15 oktober förra året fick ARN in 48 ärenden som gällde flytt eller magasinering. Under samma period i år kom det in 53 ärenden som rörde tvister med flyttfirmor.

Anmälningarna till ARN handlar bland annat om ersättning för flyttskadade möbler, att flytten inte utförts på rätt sätt, att man inte överens om vad som avtalats och att möbler eller saker saknas efter flytten.

 

Faktaruta 3: Så kan du kolla flyttfirman

Be om ett organisationsnummer. Med det kan du kolla om firman har skulder hos kronofogden.

Kolla om firman registrerad hos Skatteverket.

Kolla med Transportstyrelsen om företaget har trafiktillstånd.

Vad har firman för försäkringar?

Tillämpar företaget Bohag 2010?

Är företaget medlem i någon av branschorganisationerna för flyttfirmor?

Har de kollektivavtal?

Kan de lämna referenser?

No votes yet.
Vänligen vänta...

Dela:

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter