RUT-fuskande företag kör bohagsflytt utan yrkestrafiktillstånd

SVT:s konsumentprogram Plus, som sändes torsdagen 26 februari, har ett inslag om städföretag som kör flyttar utan att ha yrkestrafiktillstånd. Av 21 granskade städfirmor var det bara tre som hade det tillstånd som krävs.

I programmet medverkar  Marlene Malmqvist ordförande i ett av Sveriges två flyttförbund.  Hon berättar bl. a. om det omfattande fusket med RUT-avdrag som många flyttfirmor och städfirmor  ägnar sig åt.

I korthet går fusket till på följande sätt: Eftersom flyttstädning liksom vanlig städning berättigar till RUT-avdrag så väljer dessa oseriösa aktörer då de erbjuder privatpersoner som ska flytta att omfördela kostnaderna mellan flyttstädning och själva bohagsflytten.

I vissa fall  säger företaget till kunden att de bjuder på flytten, men tar istället rejält betalt för städningen . För 50 procent av städkostnaden bjuder Skatteverkets RUT-kontor i Västervik på och på så vis lurar företaget skatteverket och er som konsument.

Som vi tidigare skrivet så är det är olagligt att bedriva yrkesmässig trafik och man får absolut inte göra en flytt utan yrkestrafiktillstånd. Det går normalt sett inte heller att teckna en transportförsäkring om företaget saknar yrkestrafiktillstånd. I praktiken innebär detta att ni som flyttkund därigenom saknar försäkringsskydd, något som i slutändan kan bli mycket kostsamt då dessa oseriösa aktörer oftast inte vill eller kan  betala skador som kan uppkomma vid flytten skador ur egen ficka.

Klicka på denna länk för att se inslaget i Plus!

OBSERVERA! Inslaget om flyttfirmor och städfirmor ligger tolv minuter in i programmet och är ca. elva minuter långt.

No votes yet.
Vänligen vänta...

Dela:

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter