Vad kostar en flyttfirma

Vad kostar flytten

Vad kostar flyttfirma?

Vad kostar det egentligen att anlita en flyttfirma? Det korta svaret är att priset för en flyttfirma varierar. Här vägleder vi dig genom vilka faktorer som påverkar priset för flytthjälp och ger exempel på vad en flyttfirma kan kosta.

Anna Lindroth

Publicerad: 07.09.2022

Att flytta innebär en hel del arbete, och många väljer att ta hjälp av en flyttfirma – antingen helt eller delvis. Men vad kostar det egentligen att ta in flytthjälp, och vilka faktorer är det som påverkar priset?

För att ge en idé om vanliga priser har vi tagit fram några ungefärliga exempel. Att säga vad flytthjälp kostar utan att veta de exakta förutsättningarna är däremot väldigt svårt. Det allra enklaste sättet att få ett faktiskt pris är att helt enkelt ta in flera offerter och jämföra olika flyttfirmor. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret här på Flytta.se.

Kostnad för flytthjälp – prisexempel

Det är arbetstiden som är den största faktorn till slutpriset för en flytt. En vanlig prissättning hos seriösa flyttfirmor är omkring 600–800 kronor per timme (inräknat rutavdrag och moms). Då ingår oftast en lastbil och två flyttarbetare.

Nedan följer en prisuppskattning för en flytt mellan två bostäder inom samma stad, räknat på 700 kronor per timme (inklusive rutavdrag och moms).

Lägenhet på cirka 50 m2 (4–6 arbetstimmar): 2800–4200 kronor

Lägenhet på cirka 75 m2 (6–8 arbetstimmar): 4200–5600 kronor

Villa på cirka 130 m2 (9–11 arbetstimmar): 6300–7700 kronor

Observera att dessa priser är grova beräkningar och varierar från flytt till flytt. Flera faktorer spelar nämligen roll när det kommer till vad en flytt kostar.

Detta påverkar hur mycket en flyttfirma kostar

Som nämnt är det inte helt lätt att ge en generell prisuppskattning på vad flytthjälp kostar. Det beror på att det är en rad individuella faktorer som spelar in när flyttfirmorna skapar sina offerter. De främsta av dessa faktorer följer nedan.

1. Bostadens och bohagets storlek

Ju större bostad du har, och ju fler ägodelar du har som ska flyttas, desto högre kommer priset att bli. Att flytta från en liten lägenhet blir alltså allra oftast billigare än att flytta från en femrumsvilla.

2. När flytten sker

Att anpassa flytten efter flyttfirmornas beläggning kan hjälpa dig att få ner priset. Oftast vill de flesta flytta i månadsskiftet, och då tenderar priserna att ligga lite högre. De flesta flyttbolag har också högre timpris på kvällar och helger.

3. Hur långt du ska flytta

Transporttimmar och milersättning tillkommer oftast till flyttkostnaden för flyttlass som körs längre sträckor. Att flytta till andra sidan landet blir därför dyrare än att flytta inom samma stad.

4. Hur långt dina saker måste bäras

Saknas det hiss i huset? Ligger närmsta parkeringsmöjlighet för flyttbilen långt från ingången? Då brukar priset öka, eftersom flytten tar längre tid och blir omständligare.

5. Om du vill ha packhjälp

Vill du ha hjälp att packa ditt bohag ökar priset vanligtvis med cirka 20 %. Om du vill spara in de pengarna kan du läsa om hur du bäst flyttpackar här.

6. Om du har stora och tunga föremål

Har du tunga och skrymmande föremål som kräver fler personer och särskild utrustning, ökar ofta priset. Här kan du läsa mer om att flytta tunga föremål, som pianon.

7. Rutavdraget

Rutavdraget innebär att privatpersoner får göra skatteavdrag på upp till 75 000 kronor per person och år för hushållsnära tjänster. Seriösa flyttfirmor sköter detta avdrag åt dig, så att du får en lägre faktura. Avdraget får göras på 50 % av arbetskostnaden, och täcker alltså inte till exempel packmaterial och lastbilshyra.

Om du inte har rutavdrag kvar att nyttja, eller om du inte uppfyller kraven för att få göra rutavdrag, blir flytten dyrare.

Läs mer om rutavdrag och vilka regler som gäller.

8. Hur många personer som arbetar

Ju fler som arbetar med flytten, desto högre blir timpriset. Å andra sidan minskar även antalet timmar med ökad arbetsstyrka, så planerar du inte att hjälpa till själv kan det löna sig att ha fler händer till hands.

9. Var du bor

Precis som mycket annat varierar priserna beroende på var i landet du bor, och styrs till stor del av vilken konkurrens som finns på orten.

10. Hur seriös flyttfirman är

Tyvärr finns det många oseriösa flyttfirmor som inte följer branschens standarder och regler. Det gör att de kan pressa priserna. Får du ett prisförslag långt under andra firmor finns det all anledning att bli misstänksam.

Läs mer om hur du undviker oseriösa flyttfirmor här.

Fast pris eller timpris?

Det är vanligast att flyttfirmor erbjuder sina flyttjänster till timpris eller rörligt pris. Men vissa flyttfirmor erbjuder även fast pris. Ett fast pris kan ofta bli något dyrare än ett timpris, men fördelen är att du vet exakt vad du får betala för flytten. På så sätt riskerar priset inte att dra iväg om flytten skulle ta längre tid än beräknat.

Om du föredrar timpris rekommenderas det att du kommer överens med flyttfirman om ett maxpris, som den totala kostnaden inte får överstiga.

Jämför för bästa pris

Vill du ha ett exakt pris för just din flytt är det nödvändigt att begära offerter från flyttfirmor. Det rekommenderas alltid att du tar in och jämför erbjudanden från flera olika firmor. På så sätt märker du snabbt om någon verkar oseriös, och vilket erbjudande som passar dig bäst.

Fokusera alltså inte enbart på priset, utan dubbelkolla att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd och försäkringar.

Vill du ha hjälp att hitta seriösa flyttfirmor kan du använda Flytta.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig att jämföra erbjudanden från pålitliga flyttfirmor utifrån dina förutsättningar och önskemål. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något köp.

No votes yet.
Vänligen vänta...

Dela:

Lämna ett omdöme

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter